Az áfonya hatása a vércukorszintre

A fekete áfonya hatása a vércukorszintre. Az áfonyalé rendszeres fogyasztása ajánlott cukorbetegeknek.

2-es típusú diabétesszel, metabolikus szindrómával és inzulin rezisztenciával diagnosztizált betegeknél különösen nagy kihívást jelent a vércukorszint szabályozása.

Sok esetben az elhízás is nehezíti a vércukor kiegyensúlyozását. Egész egyszerűen ezeknél a betegeknél sokkal nehezebb megakadályozni, hogy a vércukorszint az egekbe szökjön (vagy éppen túl alacsonyra essen vissza).

A vércukorszint egyensúlyával és a fekete áfonyával kapcsolatban végeztek kutatásokat olyan embereken, akiket már diagnosztizáltak a 2-es típusú cukorbetegséggel, metabolikus szindrómával vagy inzulin rezisztenciával és az eredmény egyértelmű volt.

Kimutatták, hogy a fekete áfonya (más főként fekete bogyós gyümölcsökhöz hasonlóan) kedvező hatást gyakorol a vércukorszint szabályozására azoknál az embereknél, akiknél már diagnosztizálták a vércukor problémákat.

Más bogyós gyümölcsökkel összehasonlítva a fekete áfonya glikémiás indexe (GI) nem különösebben alacsony. A vizsgálatok szerint a fekete áfonya GI-értéke valahol 40-53 között mozog, mint a szederé, málnáé és eperé, többször pontozták közelebb a 30-hoz, mint a 40-hez.

A legújabb kutatások azonban azt mutatták, hogy a fekete áfonya határozottan alacsony GI-étékű gyümölcsként viselkedik a vércukorszint szempontjából. 2-es típusú diabétesszel diagnosztizált betegek bevonásával végeztek vizsgálatot, akik legalább naponta háromszor fogyasztottak alacsony GI-értékű gyümölcsöt (köztük fekete áfonyát) és jelentős javulást tapasztaltak a vérkeringésben a teljes, három hónapos időtartam során. A vizsgálat során a vérben a glükolizált hemoglobin vagy HgA1C szintjét használták mutatónak.
Betegség Táblázat
Kattintson ide, ha betegségek szerint csoportosítva szeretné átnézni a termékeket.
Termék Rendelés
Kattintson ide, ha döntött már a minőségi Táplálékkiegészítők mellett, és rendelne.

A fekete áfonyának a vércukorszintre gyakorolt hatásai nem meglepők. Még a 40-53 közötti glikémiás indexszel rendelkező fekete áfonya is az alacsony GI-értékű élelmiszerek közé tartozik (általában az 50 vagy az alatti GI-értékű élelmiszereket sorolják ide).

Nagyon jó minőségű rostot is tartalmaz (közel 4 grammot csészénként). A legtöbb magas rosttartalmú, alacsony GI-értékű élelmiszer segíti a vércukorszint szabályozását.

Fekete áfonya és a vércukorszint

Cukorbetegeknek ajánlott a fekete áfonya fogyasztása

A fekete áfonyát sikeresen alkalmazták inzulinfüggő cukorbetegek esetében arra, hogy csökkentsék a szükséges inzulin mennyiségét.

Az áfonyának antidiabetikus hatása van elsősorban a króm tartalma miatt, így a vércukorszint csökkentve, a kapillárisok falát erősítve járul hozzá a cukorbetegek jobb egészségügyi állapotához. Ezen túl a cukorbetegeknél előforduló visszértágulat állapotot javító hatással is rendelkezik, de javítja a látást is.

A fekete áfonya javasolt szembevérzés, az ér- és az ideghártya gyulladásai esetén, valamint a cukorbetegek szemérrendszeri elváltozásainak kezelésére egyaránt. Antioxidáns hatásával, jól védi a sejteket a szabad gyökök okozta károsodástól.

Betegség Táblázat
Kattintson ide, ha betegségek szerint csoportosítva szeretné átnézni a termékeket.
Termék Rendelés
Kattintson ide, ha döntött már a minőségi Táplálékkiegészítők mellett, és rendelne.

Vissza a Tetejére Megnézem az Árakat

2009 - 2018 © Minden jog fenntartva » Az oldalon lévő szövegek, képek és más tartalmak másolása jogi következményekkel jár.